مسکن و شهرسازی

اخبار و سیاستهای ساخت و سازهای شهری ایران و جهان

از 200 هزار واحد مسکونی در حاشیه مشهد 96 درصد آن فاقد استحکام است

رییس کمیسیون فنی و عمران شورای اسلامی شهر مشهد گفت: در حال حاضر 200 هزار واحد مسکونی در حاشیه مشهد داریم که 96 درصد آن فاقد استحکام است.

مهندس جواد داوودآبادی افزود: اگر زلزله‌ای 6 یا 7 ریشتری در مشهد اتفاق بیفتد، متجاوز از 100 هزار واحد مسکونی حاشیه شهر تخریب خواهد شد و فاجعه انسانی خواهیم داشت. وی با بیان این که حدود 85 تا 87 درصد خانه‌های حاشیه‌ای فاقد مالکیت مشخص و سند ملکی بوده و به صورت قولنامه‌ای هستند، افزود: از این تعداد خانه‌ حاشیه‌ای، حدود 88 تا 89 درصد زیر 100 متر مربع و 16 درصد زیر 5 مترمربع مساحت دارند. وی با بیان این که 32 درصد خانواده‌های حاشیه‌نشین جوان هستند، افزود: در فضاهای بسیار تنگ و ناایمن این خانه‌ها به طور متوسط بین 3 تا 8 نفر زندگی می‌کنند.
عضو هیات رییسه شورای اسلامی شهر مشهد خاطرنشان کرد: این اراضی در دو دهه گذشته در عرصه‌ای به وسعت 3200 هکتار به طور شبانه یا قبیله‌ای در قالب خانه‌های غیرایمن بنا شده‌اند. وی تصریح کرد: نرخ بیکاری در این مکان حدود 20 تا 25 درصد و ناپایداری شغل سرپرست خانوار حدود 70 تا 75 درصد برآورد شده است.
داوودآبادی با اشاره به این که درآمد خانواده‌های حاشیه‌نشین 80 تا 85 درصد کمتر از حد متوسط است، افزود: 55 درصد مجرمان شهر، ساکن همین سکونتگاه‌های غیررسمی هستند. وی خاطرنشان کرد: طبق آمار، حدود 40 هزار انشعاب آب و 29 هزار انشعاب غیرمجاز برق در مناطق حاشیه‎نشین مشهد صورت گرفته است. عضو هیات رییسه شورای اسلامی شهر مشهد با بیان این که 31 سال از بروز مساله حاشیه‌نشینی می‌گذرد، افزود: در این مدت 63 شهر و شهرک جدید در مشهد ایجاد شده که جمعیت برخی از آن‌ها از جمعیت شهرهای بزرگ هم بیشتر است.
داوودآبادی با اشاره به جمعیت یک میلیون و 200 هزار نفری مشهد در سال 55 گفت: این رقم در سال 80 به 2 میلیون و 243 هزار و در سال 85 به 2 میلیون و 500 هزار نفر رسیده است. وی افزود: پیش‌بینی می شود که در سال 1390 جمعیت مشهد به دو میلیون و 733 هزار نفر و در سال 1395،‌ به دو میلیون و 958 هزار نفر برسد.
رییس کمیسیون فنی و عمران شورای اسلامی شهر مشهد در رابطه با راه حل منطقی این مشکل افزود: اولین پیشنهاد، حفظ شهر مشهد در محدوده‌ 29 هزار هکتار و در قالب شهری فشرده است بدین صورت که تراکم را نسبت به وضعیت موجود دو برابر کنیم تا جمعیت افق 20 ساله که به رقم 4 میلیون می‌رسد در داخل اسکان داده شوند. وی افزود: این یک تئوری است اما شورای شهر دیدی متفاوت دارد که اگر شهر فشرده اتفاق افتد تا 20 سال آینده امکان بهبود حاشیه نشینی کامل و یا مطلوب اتفاق نمی‌افتد و مردم هم رغبتی برای فروش خانه‌های خود و تبدیل آن را به آپارتمان‌ ندارند.
داوودآبادی در خصوص پیشنهاد اعضای شورا و ایجاد شهر خطی گفت: اگر شهر خطی ایجاد شود در پشت حاشیه شهر رضوی، طرق، توس، طرقبه و شاندیز است و نهایتا اگر حاشیه‌نشینی هم باشد دیگر در مشهد نیست؛ بلکه با محدودیتی که اتفاق افتاده در شهرهای جدید و پشت شهر مشهد اتفاق می‌افتد و دیگر نگرانی در رابطه با حاشیه‌نشینی نداریم ضمن اینکه اگر این مراکز ساخته شود ما می‌توانیم تمامی ساکنان حاشیه را به نقاط جدید که دارای کیفیت بالاست انتقال دهیم و تقریبا یک نوسازی کامل از بافت‌های ناایمن شهر ایجاد کنیم. وی در خصوص اجرای این طرح افزود: در مذاکره با دکتر احمدی نژاد به این نتیجه رسیده‌ایم که استارت کار را باید دولت بزند.
داوودآبادی از موافقت دولت با این طرح خبر داد و به ایسنا گفت: قرار بر این شد که 5 هکتار به این طرح واگذار شود. همچنین 25 میلیارد تومان برای اجرای آن در نظر گرفته شده است که هزینه با کمک بخش دولتی و خصوصی تامین می‌شود.







متن امنیتی


گزارش تخلف
بعدی