مسکن و شهرسازی

اخبار و سیاستهای ساخت و سازهای شهری ایران و جهان

حوادث ساخت و ساز

بنگاه داري که آپارتماني را به ۸ نفر رهن داده بود دستگير شد

به گزارش پايگاه اطلاع رساني پليس، در پي شکايت ۸ نفر از شهروندان مشهدي مبني بر کلاه برداري يک بنگاه معاملات ملکي، ماموران مبارزه با جعل و کلاه برداري پليس آگاهي استان خراسان رضوي وارد عمل شدند.
ماموران در ابتدا با تحقيقات از شاکيان متوجه شدند که متصدي اين بنگاه معاملات ملکي يک واحد آپارتمان را به صورت رهن به آنان واگذار کرده و پس از دريافت مبلغ رهن از تحويل قولنامه خودداري و عنوان داشته هنوز آپارتمان آماده تحويل نيست و وقتي آماده شد قولنامه را خواهد داد.
اين در حالي است که با گذشت ۱۰ روز از مدت قرارداد آپارتمان تحويل شاکيان نشده است.
براين اساس ماموران وارد عمل شدند و متصدي بنگاه را به همراه فردي که به عنوان مالک قولنامه را امضا مي کرد، شناسايي و دستگير کردند.
پرونده اي در اين زمينه تشکيل و متهمان با معرفي به مقام قضايي از آن جا راهي زندان شدند.

------------------------------------------

تنها 10 درصد ساخت و سازها در کشور استاندارد است

رئیس شورای مرکزی نظام مهندسی ساختمان کشور گفت: فقط 10 درصد ساخت و سازها در کشور طبق استاندارد است.

به گزارش مهر، سید محمدغرضی در پنجمین جلسه استانی شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی کشور اظهارداشت: متاسفانه بی‌توجهی به نظارت فنی و استفاده از مصالح غیراستاندارد موجب شده است مهندسی مناسبی در شهرها نداشته باشیم و مردم دچار مشکل شوند.

غرضی افزود: متاسفانه نبود مقررات شهرسازی و عدم شکل گیری هندسی کار در ساخت و سازهاهزینه طرحهای عمرانی و ساختمان سازی را افزایش داده و شهرداریها نیز به دلیل آنکه درآمدشان تحت الشعاع قرار نگیرد زیر بار مقررات  فنی نمی‌روند.

رئیس شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور یادآور شد: در حال حاضر فقط 10 درصد ساخت و سازها در کشور به صورت استاندارد انجام می‌شود که باید ضمن جدی گرفتن فعالیت مهندسان ناظر بر اینگونه فعالیتها نظارت بیشتری کرد.

وی اظهارداشت: در حال حاضر 250 هزار نفر عضوسازمان نظام مهندسی کشورند که 120 هزار نفرآنان دارای پروانه هستند و در طول 10 سال آینده این تعداد به 500 هزار نفر افزایش خواهد یافت.

غرضی اضافه کرد: سازمان نظام مهندسی پتانسیل بسیار خوبی برای کیفی سازی ساخت و ساز در کشور و ارائه الگوی مهندسی شهری دارد که اگرجدی گرفته شود و تعامل دستگاههای ذیربط با این مجموعه بیشتر شود می‌تواند به شکل گیری معماری شهری و کیفی سازی ساخت و ساز کمک کند.

غرضی در خصوص برخورد با ناظران متخلف نیز تصریح کرد: سازمان نظام مهندسی در برخورد با متخلفان جدی است و در صورت رسیدن گزارش با افراد خاطی ازطریق مراجع تعیین شده برخورد خواهد شد.

------------------------------

نگرانی سازمان آتش نشانی نسبت به آمار حوادث گودبرداری

معاون سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی با اشاره به آمارهای حوادث مربوط به گودبرداری و ریزش ساختمان در شهر تهران نسبت به افزایش این نوع حوادث هشدار داد

به گزارش خبرگزاری مهر، "داوود براتی" در خصوص آمار این حوادث گفت: در سال 86، 338 حادثه مربوط به گودبرداری و ریزش ساختمان در شهر تهران رخ داد که 154 مصدوم و کشته در پی داشت.

معاون حفاظت و پیشگیری از حریق سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران افزود: آمار این حوادث در سال گذشته به 231 مورد با 127 مصدوم و کشته رسید و با اینکه نسبت به سال 86 با کاهش روبرو شده اما معتقدیم باز هم این آمار بالاست.
براتی در ادامه در خصوص این نوع حوادث به تمامی دست اندرکاران و حلقه های مرتبط با آنان هشدار جدی داد و بازنگری در شیوه های عمل، ضوابط، مقررات و آیین نامه ها را خواستار شد.

وی افزود: مسئولان ذیربط باید بخشهای زیرمجموعه خود را موثرتر و کیفی تر کنند و با سازمان آتش نشانی مشارکت کنند تا آمار مربوط به این حوادث کاهش یابد.

معاون سازمان آتش نشانی تهران با اشاره به اقدامات انجام شده در راستای کاهش حوادث گودبرداری و ریزش ساختمان یادآور شد: در یک سال اخیر تمامی حوادث مربوط به گودبرداری و ریزش ساختمان را به اداره امور مهندسین ناظر معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران و سازمان نظام مهندسی منعکس کردیم. ضمن اینکه خود سازمان نیز دستورالعمل ایمنی مرتبط با گودبرداری و تخریب ساختمان ها را وضع کرد.

وی افزود: بر این اساس زمانی که می خواهیم مجوز ایمنی برای شروع ساخت و ساز را صادر کنیم از مالک تعهدنامه محضری می گیریم تا متعهد شود ضوابط گودبرداری و تخریب ساختمان را زیر نظر مهندس ناظر رعایت کند و اگر خلاف این باشد باید پاسخگو شود و علاوه بر پرداخت خسارت معمول ، خسارات سازمان آتش نشانی را هم بپردازد.

براتی تقویت جایگاه مهندس ناظر را از عوامل موثر در کاهش این نوع حوادث دانست و به سازمان نظام مهندسی پیشنهاد داد برای مهندسین ناظر آموزشهایی را در نظر بگیرند تا آنها نقش خود را به خوبی ایفا کنند.

این مقام مسئول همچنین نقش وزارت مسکن را هم در کاهش حوادث گودبرداری موثر اعلام کرد و اظهار داشت: این وزارتخانه دارای پتانسیل بالایی است و با توجه به اینکه متولی تولید مقررات ملی ساختمانی است می تواند نقش مهمی در این راستا ایفا کند.

معاون حفاظت و پیشگیری از حریق سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران تصریح کرد: توجه به بحث آموزش و تخصص های مهندسین ناظر و پیمانکاران و برخورد مناسب با متخلفان را در پیشگیری از حوادث مربوط به گودبرداری و ریزش ساختمان موثر است.

-----------------------

دامغان با 5.9 ریشتر لرزید

تاريخ انتشار: ۶ شهریور ۱۳۸۹

به گزارش جوان، این زلزله که ساعت 23:53 دقیقه جمعه در جنوب شهر دامغان به وقوع پیوست 9/5 ریشتر قدرت داشت. ‌‌
گزارش‌ها حاکی است بر اثر این رویداد طبیعی دو دختربچه دو و چهار ساله و یک پیرزن جان خود را از دست داده‌اند، همچنین این حادثه به 15 روستا خسارت وارد کرد. ‌
دکتر محمدکاظم امیدیان مدیرعامل هلال احمر سمنان با اشاره به اینکه تعداد زیادی در این حادثه زخمی شده‌‌اند، ‌‌گفت: ‌‌«اما تنها 18 نفر از این تعداد برای مداوا به بیمارستان انتقال داده شده‌اند همچنین تاکنون 100 تخته چادر و مقدار قابل توجهی مواد غذایی و دارو به محل‌های زلزله‌زده فرستاده شده است.»
وی ادامه داد: ‌‌«به دلیل بافت خشتی منازل بین 30 تا 100 درصد تخریب شده‌اند.»
مدیر روابط عمومی سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر نیز در این رابطه گفت: ‌‌«در حال حاضر پنج روستا با جمعیت 1800 نفر دچار مشکل شده‌اند و اسکان اضطراری برای آنها فراهم شده و تاکنون بیشتر از 100 چادر در محل نصب شده است.»
مهدی زارع معاون پژوهش پژوهشگاه بین‌الملل زلزله‌شناسی نیز با اشاره به زلزله دامغان گفت: ‌‌«تا ساعت 7 صبح دیروز تاکنون 15 پس‌لرزه با شدت 5/2 تا 2/5 ریشتر در این منطقه رخ داده است.» ‌‌همچنین مصطفی نجار، وزیر کشور پس از بازدید از برخی مناطق زلزله‌زده دامغان دستورات لازم را برای امدادرسانی هر چه سریع‌تر به حادثه‌دیدگان صادر کرد. ‌
وقوع زلزله خفیف در تهران
دقایقی قبل از نیمه‌شب زمین‌لرزه خفیفی مناطقی از جمله شمال، ‌‌جنوب غرب و مرکز تهران را لرزاند که از شدت آن هنوز خبری به دست نیامده است. ‌
دکتر بهرام عکاشه درخصوص زلزله اخیر استان سمنان گفت: ‌‌زلزله‌خیزی ایران را می‌توان به البرز مرکزی و ایران مرکزی تقسیم کرد که صفحه البرز مرکزی دارای سه بخش مرکزی، ‌‌شرقی و غربی است، ‌‌البته زلزله‌خیزی ایران مرکزی کاملاً متفاوت از رشته‌کوه‌های البرز است، ‌‌به طوری که زلزله‌های یزد، ‌‌قم و اصفهان متعلق به صفحه ایران مرکزی هستند.
‌‌وی افزود: ‌‌این زلزله در حدفاصل صفحه ایران مرکزی و شرق البرز مرکزی رخ داده است که در تاریخ هم زلزله‌های زیادی در مرز صفحه ایران مرکزی و البرزمرکزی به وقوع پیوسته است، ‌‌البته با وجود اینکه قسمت تهران در گسل‌های صفحه البرز مرکزی دارای راسته شرقی و غربی است، ‌‌اما روند گسل‌های شرق البرز مرکزی، ‌‌شمال شرق - جنوب غرب است که می‌توان گسل‌ فیروزکوه را نام برد. ‌‌
رئیس دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال تصریح کرد: ‌‌احتمالاً در این زلزله یکی از گسل‌های بین تهران و دامغان فعال شده است که این گسل‌ها دارای راستای شمال شرق و جنوب غرب هستند. ‌‌
به گفته وی بزرگی زلزله اخیر کمتر از شش درجه ریشتر است، ‌‌در حالی که این منطقه استعداد زلزله‌هایی با بزرگی 5/6 ریشتر را هم دارد. ‌‌
عکاشه با تأکید‌‌ بر اینکه وقوع این زلزله چیز غریبی نیست، ‌‌اظهار کرد: ‌‌تهران و جنوب تهران هم چنین وضعیتی داشته و کاملاً زلزله‌خیز هستند. ‌‌
وی با بیان اینکه چنین زلزله‌ای ممکن است تا 10 روز هم پس‌لرزه داشته باشد، ‌‌تأکید‌‌ کرد: ‌‌نکته مهم این است که نمی‌دانیم که این پس‌لرزه‌ها، ‌‌لرزه‌های نهایی زلزله است یا یک اخطار برای زلزله بزرگ است که در حال حاضر علم توانایی پاسخگویی به آن را ندارد. ‌‌
استاد پیشکسوت زلزله‌شناسی ایران تصریح کرد: ‌‌وقوع این زلزله کاملاً عادی است و با توجه به لرزه‌خیزی منطقه چنانچه به وقوع نپیوندد، ‌‌جای تعجب دارد، ‌‌البته کشور باید آمادگی مواجهه با زلزله‌های بیشتر به خصوص زلزله‌هایی با بزرگی بالا که در چند سال گذشته رخ نداده است را داشته باشد و حتی منتظر زلزله‌هایی با بزرگی هفت و 5/7 ریشتر در آینده نزدیک باشیم چرا که به طور متوسط باید هر دو سال یکبار، ‌‌زلزله شش ریشتری در کشور و هر 10 سال یک زلزله هفت ریشتری را انتظار داشت.

-----------------------

ریزش ساختمان در خیابان آفریقا

تاريخ انتشار: ۱۶ تير ۱۳۸۹

عصر روزسه شنبه ساختمانی در خیابان آفریقا بر اثر گودبرداری ملک مجاور فروریخت. این حادثه تلفات جانی نداشت

.

واقعا تاسف آور است چرا باید استحکام ساختمانهای پایتخت با وجود استانداردهایی که ظاهرا جنبه نمادین دارد اینجور باشد؟

------------------------------------

حادثه ريزش ساختمان در شرق تهران

تاريخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۳۸۹

در حادثه ریزش ساختمان در یکی از مناطق شرق تهران كه روز چهارشنبه اتفاق افتاد يك كارگر افغاني 20 ساله به نام عبدالله باكر ظهيري و نيز يكي از ساكنين ساختمان مجاور به نام محمدرضا گل خاكي 21 ساله به دليل ريزش آوار جان باختند. 

همچنين در اين حادثه 2 نفر دیگر مصدوم شدند كه مصدومين جهت مداوا به بيمارستان منتقل و پس از مداوا مرخص شدند. 

در پي اين حادثه، پرونده اي در شعبه دوم دادسراي امور جنايي تهران تشكيل و پيمانكار محل حادثه نيز به دستور بازپرس پرونده براي انجام تحقيقات بازداشت شده است. 

همچنين به دستور مقام قضايي، كارشناس براي تعيين علت تامه حادثه نيز تعيين شده و تحقيقات در اين زمينه كماكان ادامه دارد.

------------------------------------

ريزش ساختمان 2 طبقه در مشيريه تهران

تاريخ انتشار: 28 ارديبهشت 1389 

ساختماني دو طبقه در مشيريه تهران به دليل گودبرداري غيراصولي ريزش كرد.

این ساختمان در دو طبقه و 120 مترمربع يكشنبه‌شب دچار حادثه شد و ریزش کرد. ستاد فرماندهی آتش‌نشانی با دریافت خبر ریزش آوار بلافاصله آتش‌نشانان ایستگاه 78 و گروه نجات دو را به محل حادثه در محله مشیریه اعزام کرد.آتش‌نشانان در اجرای عملیات ایمن‌سازی با استفاده از نوار ایمنی هشداردهنده محل را ایمن‌سازی کردند و پس از جست‌وجو در آوار برای یافتن گرفتارشدگان احتمالی مشخص شد كه كسی زیر آوار نیست. محمد شكریان فرمانده آتش‌نشانان گفت: گودبرداری غیراصولی علت اصلی این حادثه بوده است.

 

------------------------------------

ریزش ساختمان سه طبقه در جنت آباد

تاريخ انتشار: ۱۰ بهمن ۱۳۸۸

ساکنان یک ساختمان سه طبقه در جنت آباد تهران با شنیدن صدای فرو ریختن سنگهای نمای این ساختمان بی‌درنگ ساختمان را تخلیه کردند و با سامانه 125 تماس گرفتند

 که پس از خارج شدن ساکنان قسمت غربی و قسمت شمالی ساختمان فرو می‌ریزد.


-----------------------------------

سیل در قم !! احمقانه ترین سیل در جهان

سیل روز 11 فروردین 1388

همه‌ی افرادی که تاکنون گذرشان به شهر قم افتاده، لابد متوجه خشکه‌رود قم‌‌رود و عرض و عمق نسبتاً قابل توجه آن شده‌اند که چگونه از مرکز شهر عبور کرده و از کنار جوار مرقد حضرت معصومه (ع) و ساختمان حوزه علمیه قم می‌گذرد. آن معبر عریض و نسبتاً عمیق بیش از هر چیز یک واقعیت را نشان می‌دهد؛ واقعیتی که البته در شمار اصلی‌ترین قوانین حاکم بر مناطق خشک و بیابانی جهان است. این که حجم رخداد سیل‌های عظیم با میزان قابل توجهی از هرزآب در این مناطق بسیار چشم‌گیر است؛ هر چند که تعداد و فواصل زمانی وقوع رخداد سیل شاید کم و نسبتاً طولانی باشد. با این وجود، تقریباً تمامی مردم بومی ساکن در قم دست‌کم چند بار شاهد وقوع سیل و طغیان قم‌رود در طول زندگی‌شان بوده‌اند و یا از پدرانشان در این باره شنیده‌اند. نگارنده نیز خود به عینه تاکنون دوبار شاهد طغیان رودخانه قم‌رود و پرشدن ظرفیت این رودخانه که از مرکز شهر عبور می‌کند حتی پیش از احداث سد 15 خرداد  بوده است.


    این مقدمه را گفتم تا شگفتی خویش را از طرح موسوم به درآمدزایی شهرداری قم برای تبدیل حریم رودخانه قم به پارکینگ عمومی اعلام نمایم! شگفت‌آور‌‌تر و تأسف‌بارتر آن که مدیران شهر قم به این هم اکتفا نکرده و بخش دیگری از بستر رودخانه را هم به خیابان تبدیل کرده تا بدین‌ترتیب از گره‌های ترافیکی شهر بکاهند!

 نکته عبرت‌آموز این بود که ظاهراً اغلب کارشناسان امور آب استان هم با این اقدام شهرداری و استانداری قم مخالفت کرده و هشدار داده بودند که ممکن است، چنین سازه‌ها و موانع فیزیکی سبب افزایش خسارت ناشی از سیل را به بار آورد.

امید است این درس تلخ بتواند سبب خیر شده و از این پس عملاً و عمیقاً یادبگیریم و بپذیریم که برای حکومت بر طبیعت، باید از قوانین آن پیروی کرد و نه گردن‌کشی!

    در تاریخ آمده است که در سال 1352 هجری قمری، سیلی بزرگ در شهر قم رخ داد که منجر به نابودی سه هزار باب منزل مسکونی شد! عجیب است که پس از گذران نزذیک به 80 سال از آن زمان  و با وجود میلیاردها میلیارد هزینه برای این شهر و پیشرفت دانش مهندسی، همچنان خبرها حکایت از آن دارد که در سیل 11 فروردین 1388 هم دست کم به 3 هزار باب منزل مسکونی در مناطق یک و دو شهر قم خسارت وارد آمده و افزون بر آن، منازل بسیاری در شهرک پردیسان قم تخریب شده‌اند. افزون بر آن 4 هزار رأس دام تلف شده، 100 رشته کاریز کور شده، اراضی کشاورزی و گلخانه بزرگ کوثر نابود شده و چندین نفر هم کشته یا ناپدید شده‌اند! راستی چرا همزمان با پیشرفت فناوری و افزایش غنای علمی آدمیان، باید شاهد افزایش خسارت ناشی از سیل باشیم؟ و چرا نعمتی مانند سیل را باید به همین راحتی به نقمت بدل سازیم؟!

-------------------------------------

ریزش ساختمان 7 طبقه در سعادت آباد

تاريخ انتشار: ۱۱ تير ۱۳۸۷

شمار كشته‌شدگان حادثه تأسف‌بار ريزش يك ساختمان 7 طبقه در سعادت‌آباد تهران به 11 تن رسيد.

به گزارش ايسنا، حادثه ريزش ساختمان 7 طبقه با 32 واحد مسكوني در خيابان سعادت‌آباد، بلوار فرهنگ، ساعت 8:44 صبح ديروز (دهم تیرماه 87) به ستاد فرماندهي آتش‌نشاني تهران اطلاع داده شد.

اين ساختمان خالي از سكنه در حال تخريب توسط كارگران بود كه به دليل رعايت نشدن اصول ساختمان‌سازي، چندي قبل نيز نشست كرده بود و ديروز در حالي كه كارگران براي تخريب آن اقدام كرده بودند، به دليل بي‌توجهي به اصول ساختمان‌سازي به صورت كامل ريزش كرد و باعث خرابي بخشي از يك ساختمان مسكوني مجاور نيز شد.

حادثه فوق، تعدادي كارگر را زير خروارها آوار مدفون كرد كه با حضور ماموران و امدادگران آتش‌نشاني، كار آواربرداري از روز گذشته تا صبح امروز ادامه داشته و تا كنون جسد 11 تن از كارگران و مدفون‌شدگان از ميان آوارها بيرون كشيده شده است.

شهردار تهران روز گذشته اعلام كرد، شهرداري نسبت به تخريب شدن و ريزش اين ساختمان به مالكان آن هشدار داده بود.
وي ضمن تاكيد بر برخورد قاطعانه دستگاه قضايي با مهندسان ناظر متخلف، براي جلوگيري از اين پيشامدهاي تلخ از بازداشت متخلفان در اين ماجرا خبر داد.

شهرداري منطقه دو تهران نيز اين حادثه را ناشي از بي‌توجهي مالکان ساختمان به هشدارهاي شهرداري دانست.

ساختمان مذکور با متراژ 841 متر مربع در سال 70 براي دو طبقه روي هم‌کف و زيرزمين پروانه ساختماني گرفت، اما در سال 76، تغيير نقشه داد و پنج طبقه به آن اضافه شد. اين مجتمع در روز شانزدهم بهمن ماه سال 79 با مساحت پنج هزار و 466 مترمربع پايان کار اخذ کرد.

ساختمان ريزش كرده، پس از دو سال، ترک برداشت که همين امر موجب شد، تا ساكنان، ساختمان را ترک کنند. از اين رو، شهرداري به مالکان واحدهاي اين ساختمان اعلام کرد، تا نسبت به رفع خطر اقدام کنند که بر اساس اعلام شهرداري منطقه دو تهران، متاسفانه آن‌ها به اين موضوع توجهي نکردند.

------------------------------


گزارش تخلف
بعدی