مسکن و شهرسازی

اخبار و سیاستهای ساخت و سازهای شهری ایران و جهان

مصالح ساختمانی داخلی چقدر استانداردند؟

در پی وقوع زلزله چند شب پیش دامغان یک بار دیگر این سوال مطرح شد که آیا تولید مصالح ساختمانی در کشور و کیفیت این محصولات در شرایط مناسبی قرار دارد؟

بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد که یکی از دلایل بالا رفتن صدمات و خسارات ناشی از وقوع بلایای طبیعی مانند زلزله به ویژه در کشورهای در حال توسعه، ناشی از بی‌کیفیت بودن مصالح ساختمانی به کار رفته در ساخت منازل است. به عنوان مثال در جریان زلزله بم عامل غیراستاندارد بودن مصالح ساختمانی به کار رفته در ساخت منازل از دلایل اصلی بالا رفتن میزان تلفات اعلام شد.
در همین حال تنها چند سالی است که نهادهای مسوول به صورت ویژه روی موضوع کیفیت تولید مصالح ساختمانی در کشور متمرکز شده و در این بین موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران نیز مسوول نظارت بر واحدهای تولید مصالح ساختمانی و برخورد با تولیدکنندگان غیراستاندارد شده است.
فریدون بلغاری - مشاور رییس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران - درباره آخرین اقدامات این موسسه برای نظارت بر تولیدکنندگان مصالح ساختمانی  گفت:‌ موسسه استاندارد قصد دارد با ستاد مدیریت بحران کشور تفاهم‌نامه‌ای را امضا کند که بر اساس آن بخشی از اختیارات این ستاد در زمینه کنترل مصالح ساختمانی به موسسه تنفیذ ‌شود. این کنترل به ویژه در زمینه واحدهای تولیدی کارگاهی خواهد بود. وی تعدد مراکز صدور پروانه بهره‌برداری واحدهای تولید مصالح ساختمانی در کشور را از معضلات این حوزه دانست و افزود: ‌به عنوان مثال هم‌اکنون علاوه بر ادارات کل صنایع و معادن استانی، استا‌نداری‌ها، فرمانداری‌ها و حتی شوراهای شهر نیز در برخی موارد اقدام به صدور پروانه بهره‌برداری واحدهای تولید مصالح ساختمانی می‌کنند که این کار باعث ایجاد بی‌نظمی در حوزه تولید مصالح ساختمانی شده است. او درباره تاثیر مصالح ساختمانی غیراستاندارد در ایجاد صدمات ناشی از زلزله دامغان گفت:‌ هنوز گزارشی در این زمینه به دست ما نرسیده است.
در همین حال شنیده شده که در برخی از استان‌ها، استانداری‌ها به دلایل مختلف مانند مشکلات کارگری و لطمه خوردن به اشتغال به موسسه استاندارد اجازه برخورد با واحدهای تولید مصالح ساختمانی غیراستاندارد را نمی‌دهند که این موضوع نیز به چالشی جدی برای مسوولان موسسه استاندارد تبدیل شده است.
* * خوب‌ها و بدهای مصالح ساختمانی
بر اساس آخرین آمار موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران هم‌اکنون فقط یک درصد از کل واحدهای تولید موزاییک در کشور محصول خود را با نشان استاندارد وارد بازار می‌کنند. متاسفانه وضعیت رعایت استاندارد در برخی از بخش‌های تولید مصالح ساختمانی اصلا مناسب نیست. به عنوان مثال از 317 واحد تولیدی موزاییک در کشور تنها یک درصد از آن‌ها محصولاتشان را با نشان استاندارد وارد بازار می‌کنند.
در زمینه تولید بلوک‌های سیمانی نیز وضعیت بلوک‌های پلی استایرن و تیرچه و بلوک سقفی در رعایت استاندارد مناسب نیست؛ به طوری که از 676 واحد تولید بلوک‌های سیمانی پنج درصد، از 287 واحد تولید بلوک‌های پلی‌استایرن دو درصد و از هزار و 200 واحد تولید تیرچه و بلوک سقفی تنها 26 درصد محصولات خود را با نشان استاندارد در بازار می‌فروشند.
طی سه سال اخیر بهترین پیشرفت در زمینه رعایت استاندارد مربوط به بخش تولید شن و ماسه بوده است. هم‌اکنون حدود 50 درصد از واحدهای تولیدی در این حوزه دارای نشان استاندارد هستند، در حالی که قبلا این رقم تنها یک درصد بود. همچنین در زمینه تولید آجر هم‌اکنون حدود 55 درصد از واحدها نشان استاندارد را دریافت کرده‌اند. در زمینه بتن آماده نیز از 700 واحد تولیدی حدود 70 درصد آن‌ها محصولات خود را با نشان استاندارد روانه بازار می‌کنند.
در زمینه تولید میلگرد 88 درصد، کاشی سرامیک 100 درصد، عایق رطوبتی 60 درصد، الکترود جوشکاری 85 درصد و تیرآهن 100 درصد از واحدهای تولیدی دارای نشان استاندارد هستند.
* * اعلام جرم علیه متخلفان
از سوی دیگر موسسه استاندارد تاکنون اقدامات حقوقی متعددی را علیه تولیدکنندگان مصالح ساختمانی غیراستاندارد انجام داده است. در همین راستا و با همکاری سازمان بازرسی وزارت بازرگانی، تاکنون علیه تعدادی از واحدهای تولیدی و مراکز عرضه محصولات غیراستاندارد اعلام جرم شده است.
در استان تهران تاکنون علیه بیش از 12 واحد تولیدی متخلف در حوزه تولید مصالح ساختمانی اعلام جرم شده و این واحدها به سازمان تعزیرات معرفی شده‌اند، اما تاکنون علیه هیچ مرکز عرضه‌ای اعلام جرم نشده است.







متن امنیتی


گزارش تخلف
بعدی