مسکن و شهرسازی

اخبار و سیاستهای ساخت و سازهای شهری ایران و جهان

آشنايي با املاك در رهن

اصولاً رهن عقدي‌است كه به موجب آن شخص بدهكار مالي را براي وثيقه به طلبكار مي‌دهد كه اصطلاحاً رهن دهنده را راهن و طرف مقابل را مرتهن گويند.
آيا فروش ملكي كه در رهن بانك قرار گرفته از حيث حقوقي صحيح است؟
فرض كنيم ملكي قبلاً به لحاظ اعطاي تسهيلات بانكي در رهن بانك قرار گرفته و صاحب ملك پس از ساخت منزل مسكوني قصد فروش آن را دارد و يا اين كه شخصي براي خريد آپارتمان از تسهيلات بانكي استفاده مي‌كند و در ازاي مبلغ 10 ميليون تومان خانه را به رهن بانك مي‌گذارد آيا حق فروش خانه را دارد؟
اصولاً رهن گذاشتن آپارتمان يا ملك از طرف رهن گذارنده (راهن) به پايه و اساس مالكيت او لطمه‌اي وارد نمي‌كند و صرف فروش آن با رعايت حقوق مرتهن (رهن گيرنده در اين مثال بانك) منعي ندارد. با اين حال بايد توجه داشت:
1- فروش ملك يا آپارتماني كه به رهن گذاشته شده بدون اجازه مرتهن (در مثال ما بانك) به شرط حفظ حقوق بانك بلامانع است.
2- هنگام تنظيم سند فروش بايد قيد شود كه ملك يا آپارتمان در رهن بانك است و به حقوق مرتهن اشاره شود.
آيا مي‌توان ملكي را كه به مبلغ 10 ميليون تومان در رهن بانك است و يكصد ميليون تومان ارزش دارد نسبت به مازاد آن براي آزادي متهم در دادسرا يا دادگاه وثيقه گذاشت؟
در اينجا راهن نمي‌تواند ملكي را كه قبلاً در رهن بوده براي آزادي متهم در وثيقه قرار دهد زيرا با اين اقدام به حقوق بانك لطمه وارد مي‌آورد مگر اين كه از بانك اجازه بگيرد زيرا هرگاه متهمي كه وثيقه مي‌سپارد و در مواقعي كه حضورش در دادگاه ضروري باشد، حاضر نشود با رعايت ساير شرايط قانوني، وثيقه مزبور ضبط مي‌شود و چه بسا تحت شرايطي خسارت و ضرر و زيان ناشي از جرم نيز از اين محل برداشت شود از اين رو وثيقه گذاشتن ملك مرهونه نزد مقامات قضايي خالي از اشكال نبوده و با حقوق بانك (مرتهن) منافات دارد.
اگر در زمان عقد رهن به مال مورد رهن (عين مرهونه) اضافه شود و زيادتي حاصل آيد به چه كسي تعلق خواهد داشت؟
چنانچه طرفين عقد رأي در قرارداد به اين موضوع اشاره‌اي نكرده باشند و بين آنها قراري در اين خصوص گذاشته نشود ثمره و حاصل رهن و زيادتي كه ممكن است در آن به وجود آيد در صورتي كه متصل باشد جزو رهن خواهد بود و در صورتي كه منفصل باشد متعلق به راهن است پس اگر فرض كنيم يك رأس گاو موضوع عقد قرارداد باشد چنانچه از اين گاو حملي به دنيا آيد «گوساله» اين حمل متعلق به راهن خواهد بود. ولي اضافه وزن اين گاو متعلق به مرتهن خواهد بود پس اگر ملكي داراي افزايش قيمت شد اين افزايش قيمت متعلق به مرتهن است.
آيا با فوت راهن يا مرتهن عقد رهن بر هم مي‌خورد؟
با مرگ هر يك از طرفين لطمه‌اي به عقد رهن وارد نمي‌شود و به اصطلاح عقد منقطع نخواهد شد ولي در صورت فوت مرتهن راهن مي‌تواند، تقاضا كند كه رهن به تصرف شخص ثالثي كه به تراضي او و ورثه معين شود داده شود و در صورت عدم توافق موضوع از طريق دادگاه حل خواهد شد.
آيا راهن مي‌تواند در مال رهن داده شده (عين مرهونه) تغييراتي بدهد؟
راهن مي‌تواند در رهن تغييراتي بدهد يا تصرفات ديگري كه براي مال مورد رهن لازم باشد به عمل آورد به شرط آن كه منافاتي با حقوق مرتهن نداشته باشد.







متن امنیتی


گزارش تخلف
بعدی