مسکن و شهرسازی

اخبار و سیاستهای ساخت و سازهای شهری ایران و جهان

«ماليات بر ارزش‌افزوده» براي معاملات مسكن از اول مهرماه در سراسر كشور اجرا مي‌شود

گروه مسكن- مهديس فرقاني: رييس اتحاديه مشاوران املاك از توافق اتحاديه با سازمان امور مالياتي كشور براي پرداخت ماليات بر ارزش‌افزوده توسط بنگاه‌هاي مسكن خبر داد كه بر مبناي اين توافق، از ابتداي پاييز امسال كليه مشاوران املاك بايد معادل 3 درصد مبلغي را كه تحت عنوان حق‌كميسيون –پورسانت- از طرفين معامله دريافت مي‌كنند، براي ماليات محاسبه و كنار بگذارند.

اين ماليات مستقيم از خريدار و فروشنده و همچنين از مستاجر و مالك دريافت مي‌شود كه به اين ترتيب طرفين كليه معاملات ملكي شامل خريد، فروش، رهن، اجاره و پيش‌فروش بايد علاوه بر هزينه‌اي كه تحت عنوان حق‌دلالي به بنگاه‌هاي مسكن پرداخت مي‌كنند، مبلغي را نيز تحت عنوان ماليات بپردازند.

سهم ماليات بر ارزش افزوده براي يك معامله ملكي به ارزش 100 ميليون تومان رقمي معادل 16 هزار و 500 تومان خواهد بود كه هر كدام از خريدار و فروشنده در اين معامله بايد آن را به اضافه مبلغ 550 هزار تومان كه حق‌كميسيون انجام معامله است، به‌صورت جداگانه به مشاور املاك پرداخت كنند.

رييس اتحاديه مشاوران املاك در اين باره به «دنياي‌اقتصاد» گفت: بنگاه‌هاي مسكن از ابتداي پاييز بايد در انتهاي برگه‌هاي تنظيم قرارداد، سهم ماليات بر ارزش افزوده معامله را محاسبه كنند و عين آن را از متعاملان دريافت كنند.
مصطفي قلي خسروي همچنين افزود: در مبايعه‌نامه‌هاي جديدي كه به‌صورت پرينتي و از طريق سامانه رهگيري معاملات مسكن در اختيار مشاوران املاك قرار مي‌گيرد، قسمتي براي قيد كردن رقم ماليات بر ارزش افزوده در نظر گرفته شده كه بايد حتما توسط آنها نوشته شود.

وي تصريح كرد: بنگاه‌هاي مسكن هر سه ماه يكبار بايد مجموع مبالغ حاصل از دريافت ماليات بر ارزش افزوده را به حساب دولت پرداخت كنند.

ماليات چگونه محاسبه مي‌شود؟

رييس اتحاديه مشاوران املاك درباره جزئيات محاسبه نرخ ماليات بر ارزش افزوده براي بنگاه‌هاي مسكن گفت:

مبناي اين نرخ مبلغي است كه مشاوران املاك بابت حق‌كميسيون از افراد دريافت مي‌كنند.

وي افزود: حق‌كميسيون بنگاه‌هاي مسكن براساس جدولي كه كميسيون هيات عالي نظارت در وزارت بازرگاني تعيين كرده محاسبه مي‌شود كه همه بنگاه‌ها طبق قانون موظف هستند آن را رعايت كنند.

قلي خسروي تصريح كرد: حداكثر نرخ خدمات كارمزد دريافتي بنگاه‌هاي مسكن از متعاملان بسته به ميزان ارزش معامله ملكي متفاوت است. اين رقم براي معاملات تا 30 ميليون تومان معادل 5/0 درصد است كه هر كدام از طرفين بايد آن را به‌صورت جداگانه پرداخت كنند. براي معاملات املاك از 30 ميليون تومان تا 50 ميليون تومان، براي تا 30 ميليون تومان اول 5/0 درصد و براي مازاد آن نسبت به مبلغ مازاد از هر طرف 75/0 درصد محاسبه و دريافت مي‌شود. براي معاملات از 50 ميليون تومان تا 100 ميليون تومان به اين صورت محاسبه مي‌شود كه براي تا 30 ميليون تومان اول، 5/0 درصد و مازاد آن تا 50 ميليون تومان 75/0 درصد و براي مازاد آن 5/0 درصد از هر طرف دريافت خواهد شد.

رييس صنف بنگاه‌هاي مسكن در ادامه گفت: حق كميسيون مشاوران املاك براي معاملات املاك بيش از 100 ميليون تومان براي تا 100 ميليون آن طبق آنچه اعلام شده محاسبه مي‌شود و براي مازاد آن ميزان 25/0 درصد به عنوان كارمزد از هر طرف معامله اخذ خواهد شد.

مصطفي قلي خسروي مبناي محاسبه حق دلالي بنگاه‌ها براي معاملات اجاره را نيز به اين صورت اعلام كرد:

بابت كارمزد اجاره معادل يك‌چهارم اجاره ماهانه از هر طرف معامله دريافت مي‌شود. همچنين در معاملات رهن نيز كارمزد دريافتي بر مبناي يك‌چهارم ميزان اجاره‌بهاي ماهانه از هر طرف معامله دريافت مي‌شود.

رييس اتحاديه مشاوران املاك با بيان اينكه نرخ‌هاي حق كميسيون به عنوان حداكثر مبالغي است كه بنگاه‌ها مي‌توانند از متعاملان دريافت كنند، گفت: عدول از اين تعرفه‌ها پيگرد قانوني خواهد داشت. ضمن اينكه مشاوران املاك موظفند بر مبناي اين تعرفه، ماليات را محاسبه كرده و جزئيات آن را در قراردادهاي ملكي قيد كنند.

مواظب مبايعه‌نامه‌هاي تقلبي باشيد

طبق برگه مبایعه‌نامه املاک که از سوی اتحادیه مشاوران املاک به تمامی بنگاه‌هاي مسکن برای ثبت قرارداد و معاملات ملکی ارائه شده، مشاوران املاک موظف هستند مبلغ حق كميسيون را طبق ماده 7 این مبایعه‌نامه كه مي‌گويد «حق‌الزحمه مشاوران املاک طبق تعرفه کمیسیون نظارت شهرستان به عهده طرفین است که همزمان با امضای این قرارداد مبلغ از متعاملان وصول مي‌گردد» محاسبه كرده و از طرفين دريافت كنند. اما طبق آنچه برخي‌ها در بازار مسكن رويت كرده‌اند، هم‌اكنون يكسري برگه‌هاي قرارداد در بازار وجود دارد كه در داخل آن ماده 7 به شكل ديگري نوشته شده كه مشاوران املاك بر اساس آن مي‌توانند به شيوه‌هايي ديگر حق كميسيون را محاسبه كنند.خسروي با بيان اينكه اين نوع مبايعه‌نامه‌ها «تقلبي» هستند، گفت: تمامی مبایعه‌نامه‌هاي املاکی که از قدیم تا به امروز از سوی اتحادیه املاک کشور در دسترس بنگاهداران مسکن قرار گرفته است از ماده 7 برخوردار بوده که طی این ماده قانونی مشاور املاك موظف به ذکر کردن مبلغی به عنوان حق‌الزحمه بر اساس تعرفه کمیسیون است.

مصطفی قلی خسروی در ادامه تاکید کرد: آن دسته از برگه‌هاي مبایعه‌نامه که فاقد مبلغ دریافتی حق‌الزحمه هستند، فاقد اعتبار و تقلبی تلقی مي‌شود و این نوع برگه مبایعه‌نامه با پیگرد قانونی همراه است.

سوءنیت مشاورانی که عمدا مبلغ را ذکر نمی‌کنند

صالحی، بنگاهدار فعالی در یکی از مناطق جنوبی تهران در این رابطه گفت: هر مشاور املاکی موظف است تا ماده 7 مبايعه‌نامه را در حین عقد معامله تکمیل کند و به طور یقین آن دسته از مشاورانی که از این اقدام صرف‌نظر مي‌کنند، سوءنیت دارند؛ چراکه اگر مبایعه‌نامه بدون ذکر مبلغ حق‌الزحمه توسط طرفین امضا شود خریدار و فروشنده یا مستاجر و موجر موظف به پرداخت مبلغ پیشنهادی مشاور املاک هستند که این اقدام، نادرست محسوب مي‌شود و این اقدام در اکثر مواقع در مقابل عدم اطلاع کافی طرفین از نحوه و مراحل قانونی قرارداد رخ مي‌دهد.

ممکن است در محل ثبت مبلغ کلمه «توافق طرفین» ذکر شود

علاوه براین، نشاط، مشاور دیگری در محدوده خیابان ولیعصر درباره مبلغ حق‌الزحمه بنگاهداران اظهار کرد: گاهی اوقات علاوه بر اینکه بنگاهداران مبلغ حق‌الزحمه را به طور دقیق در مبایعه‌نامه ذکر مي‌کنند، کلمه توافق طرفین را با قیمتی حتي بیش از تعرفه نیز ذکر مي‌کنند.

وی گفت: برخی مواقع مشاور املاک نرخی کمتر از حق‌الزحمه و گاهی هم بیش از تعرفه را از طرفین دریافت مي‌کند؛ چراکه ممکن است خریدار و فروشنده توافقی اقدام به خرید و فروش کرده باشند و فقط از بنگاهدار بخواهند که این معامله را برای آنها ثبت کند با این حساب مشاور املاک معمولا مبلغی کمتر از عرف تعرفه را از طرفین دریافت مي‌کند، اما از طرف دیگر اگر مشاور املاک از سوی خریدار یا فروشنده موظف به انجام فعالیت بیشتری شود به طور توافقی مشاور املاک نرخ بیشتری را از آن خود خواهد کرد که این اقدام با توافق طرفین صورت مي‌گیرد و حتی در مبایعه‌نامه ذکر خواهد شد.

 







متن امنیتی


گزارش تخلف
بعدی