مسکن و شهرسازی

اخبار و سیاستهای ساخت و سازهای شهری ایران و جهان

مصالح غيراستاندارد زنگ خطر صنعتي سازي

امروزه با گسترش روزافــــــزون صنعتيسازي، استفاده از مصالح نوين ساختماني در اين بخش به‌صورت يك الزام در آمده است.

در فرايند صنعتي‌سازي از مرحله توليد تا ساخت، محصول تحت كنترل كيفي قرار دارد، زمان به سرعت كاهش مي‌يابد و پرت مصالح ساختماني به حداقل مي‌رسد.

يكي از ويژگي‌هاي بارز مصالح نوين ساختماني، كيفيت و دوام بالاي آن است كه به‌علت توليد انبوه و كارخانه‌اي قيمت تمام شده به شكل قابل توجهي كاهش و پرت آن به حداقل مي‌رسد.

اين در حالي‌است كه اگر اين مصالح نوين ساختماني به صورت غيراستاندارد و غير اصولي توليد شوند مي‌توانند لطمات جبران ناپذيري بر روند صنعتي‌سازي بگذارند.

روند روزافزون توليد برخي مصالح نوين ساختماني غير استاندارد نگراني دست‌اندركاران اين بخش را فراهم كرده به‌گونه‌اي كه معاون وزير مسكن و شهرسازي توليد اين دسته از مصالح ساختماني را تهديد بزرگي براي صنعتي‌سازي ساختمان مي‌خواند و با هشدار نسبت به توليد مصالح نوين ساختماني غير استاندارد خاطرنشان مي‌كند: در صورتي كه به اين موضوع توجه نشود، در يك چشم‌برهم زدن با انبوهي از مصالح ساختماني جديد غيراستاندارد با جعل عنوان فناوري‌هاي نوين روبه‌رو مي‌شويم.

يكي از مصالح نوين غير استانداردي كه محمود فاطمي عقدا رئيس مركز تحقيقات ساختمان و مسكن، نسبت به رواج آن هشدار مي‌دهد برخي انواع غير استاندارد بتون «CLC» يا سبك است.

اين بتون چهار برابر سبك‌تر از انواع بتون‌است كه مي‌تواند نقش قابل توجهي در سبك‌سازي و كنترل خسارات زلزله‌هاي احتمالي داشته باشد. معاون وزير مسكن و شهرسازي مي‌گويد: طي ماه‌هاي اخير استفاده از بتون «CLC» بشدت افزايش يافته و اين در حالي‌است كه متأسفانه نوع غير استاندارد آن نيز به‌صورت گسترده عرضه مي‌شود كه اين امر مي‌تواند در آينده لطمات جبران‌ناپذيري را به بخش ساختمان بگذارد.

وي با بيان اين‌كه مصالح نوين ساختماني استاندارد نقش زيادي در ذخيره انرژي دارد، گفت: تذكر اين موضوع لازم است كه توليد بتون CLC به روش غير استاندارد در كشور آغاز شده و مصرف ‌كنندگان اين محصولات بايد به استاندارد بودن اين نوع مصالح توجه كرده و از مصرف بتون سبك غير استاندارد خودداري كنند. به‌گفته وي برخي از سازندگان به ظاهر از مصالح نوين استفاده مي‌كنند كه آن را مزيتي براي ساختمان خود مي‌دانند و اين در حالي‌است كه اين مصالح غيراستاندارد است.

مصالح نوين ساختماني كه از سال 86 استفاده از آنها در كشور ما رواج يافته شامل انواع بتون‌سبك، برخي انواع كامپوزيت‌ها، مواد پليمري، رنگ‌ها (توليد شده با استفاده از فناوري نانو) و مواد شيميايي مي‌شود كه عمدتاً به‌عنوان عايق در ساختمان به كار مي‌رود.

اما آنچه به نگراني دست اندركاران بخش مسكن دامن زده اين است كه اين مصالح در كشور ما سابقه توليد و مصرف ندارند و آنچه در ايران مصرف مي‌شود بيشتر برگرفته از نمونه‌هاي خارجي و كپي شده از آنها است و چون استاندارد ملي در اين زمينه وجود ندارد بيم آن مي‌رود كه پس از گذشت چند سال استفاده از آنها كه بعضاً مي‌تواند غير استاندارد باشد، استاندارد آن نوشته شود كه در آن صورت اصلاح فرايند آن با اشكالات اساسي مواجه خواهد شد.

معاون وزير مسكن مي‌گويد: زماني كه مركز تحقيقات، محصولاتي را بهعنوان فناوري‌هاي جديد معرفي مي‌كند، متأسفانه بدون طي مراحل قانوني و دريافت تأييد از مركز و راه‌اندازي خط توليد به صورت استاندارد، عده‌اي از محصولات خارجي كپي برداري و محصولاتي بدون كيفيت را توليد مي‌كنند و از آنجا كه جامعه اطلاع كافي ندارد، اين نوع محصولات مشتري جذب مي‌كنند و در يك چشم بر‌هم زدن با انبوهي از مصالح جديد غير استاندارد با نام فناوري‌هاي نوين روبه‌رو مي‌شويم كه جلوگيري از توليد آنها بسيار سخت است. رئيس مركز تحقيقات ساختمان و مسكن در پاسخ به اين سؤال كه واحدهاي توليدي مصالح غيراستاندارد تحت نظر چه سازماني هستند، گفت: وزارت صنايع و معادن مجوزهاي لازم را براي تأسيس و راه‌اندازي اين كارخانه‌ها صادر مي‌كند، اما انتظار ما اين است كه به منظور حفظ سرمايه‌هاي كشور و جلوگيري از راه‌اندازي واحدهاي توليدي مصالح غير استاندارد، اين وزارتخانه دقت بيشتري به خرج دهند. معاون وزير مسكن و شهرسازي گفت: طي دو سال گذشته روند تأييد مصالح نوين پيشرفت خوبي داشته به‌گونه‌اي كه تعداد مراكز مورد تأييد از 127 مركز سال گذشته به 270 مركز در سال جاري رسيده است.

وي گفت: سازندگان مي‌توانند با مراجعه به سايت مركز تحقيقات ساختمان مسكن مصالح نوين ساختماني موردنياز خود را از كارگاه‌هاي مورد تأييد اين مركز تهيه كنند. معاون وزير مسكن و شهرسازي در پاسخ به اين سؤال كه در حال حاضر چند درصد از مصالح ساختماني مورد استفاده در ساخت‌وساز به صورت استاندارد توليد مي‌شود، گفت: حدود 70 درصد مصالح ما داراي استاندارد هستند اما بلوك‌هاي سيماني از جمله محصولاتي هستند كه 75 درصد آنها به شكل غير استاندارد توليد مي‌شود و اين جاي نگراني دارد.

گفتني است، بيشترين مشكل در مقوله مصالح غير استاندارد در كارگاه‌هاي توليد موزائيك و جدول و تيرچه بلوك كه مجوز توليد خود را از وزارت بازرگاني دريافت مي‌كنند و همچنين دركارگاههاي توليد انواع ملات و بلوك‌ها است.
اما معاون وزير مسكن و شهرسازي خبر‌هاي خوشي در اين زمينه مي‌دهد و مي‌افزايد: با تأييد چندين واحد جديد توليد ملات خشك آماده، بزودي70 نوع ملات به‌صورت آماده در اختيار سازگان قرار مي‌گيرد كه با كوتاه شدن دست كارگران غير
فني از فرايند اختلاط، تحول عظيمي در كيفيت ملات مورد استفاده در ساختمان رخ مي‌دهد.







متن امنیتی


گزارش تخلف
بعدی