مسکن و شهرسازی

اخبار و سیاستهای ساخت و سازهای شهری ایران و جهان

مسکن مهر، از برنامه پنجم توسعه جا ماند

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی‌ در حالی نتایج بررسی‌های خود را از احکام برنامه پنجم توسعه ارائه داده، که گمانه زنی‌های مختلفی از سوی محافل متعدد خبری، کارشناسان اقتصادی و مجلسی‌ها در خصوص اعلام نتایج آن به وجود آمده است! چرا که اشکالات زیادی از سوی نمایندگان مجلس بر آن وارد شده، مبنی بر این که احکام برنامه پنجم در بخش مسکن، فاقد هرگونه هدف گزاری مشخصي در ارتباط با چالش‌های مهم بازار مسکن نظیر مهار رشد نرخ اجاره بها، کمبود مسکن و مهار قیمت زمین است.

به طور کلی جزئيات اين برنامه به این جمع بندی رسیده است که نمی‌توان از بندها و موادی كه به موضوع مسکن اشاره می‌کند، به هدف تعیین شده در چشم انداز پیش رو دست یافت.

بر اساس این گزارش، ضعف ارائه شده از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس در قالب 15 سؤال بی پاسخ از سوی دولت، به عنوان ضعف بزرگ در برنامه ریزی دولت در بخش مسکن خود نمایی می‌کند.
به نظر می‌رسد در این برنامه 5 ساله پیشنهادی، نه تنها به موارد چالشی بخش مسکن توجهی نشده، بلکه هنگام تدوین برنامه پنجم، مقوله مسکن مهر در آن نادیده گرفته شده است؛ اشکالی که در طی هفته‌های گذشته با طرح آن از سوی یک عضو کمیسیون عمران مجلس، موجب اختلاف نظر بسیاری از مجلسی‌ها شد.
مسکن مهر، جدا افتاده از برنامه پنجم
علی اکبر اولیا، با بیان این که دولت در برنامه پنجم، تعهدی در قبال تولید و عرضه مسکن ایجاد نکرده تا بتواند در آینده پاسخگو باشد، معتقد است: در برنامه پنجم توسعه، دولت به مسکن مهر هیچ اشاره ای نکرده است.
به گفته وی بخش مسکن در برنامه پنجم محتوا ندارد و موارد مطرح شده در آن نيز چندان تعیین کننده نیست. وی معتقد است: دولت در برنامه پنجم توسعه در بخش مسکن کلی گویی کرده و بحث اهداف بخش مسکن در برنامه مذكور، دیده نشده است.
انتقاد این نماینده مجلس در حالی است که موضوع تأمين مسكن، نه تنها اولویت اصلی دولت است بلکه در آغاز اجرای این طرح، بر محور اثرگذاری طرح مسکن مهر در مقایسه با سیاست‌های گذشته بسیار تأکید شده و در طول روند اجرای آن نیز اتفاق هاي امیدوارکننده ای افتاده است. به اين ترتيب كه اقدام هايي با هدف تأمین مسکن با کمترین هزینه برای دهک‌های کم درآمد (دهک‌های3 تا 5) انجام گرفته  است.
عماد حسینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس نیز ضمن اظهار تأسف از جای خالی مسکن و مسايل متنابه آن در برنامه پنجم توسعه، می‌گوید: متأسفانه فقط در موارد بسیار کلی به اين موارد پرداخته شده است. به خصوص در بخش صنعتی‌سازی مسکن -که موضوعي فنی در صنعت ساختمان دنیاست- هیچ برنامه ریزی انجام نشده كه امیدواریم در کمیسیون تلفیق، توجه خاصی به آن شود و مورد پوشش قرار گیرد.
لایحه پیشنهادی دولت در بخش مسکن جامع است
در مقابل این انتقادها، نمایندگان دیگری هم بودند که نظری مخالف با این نقدها بیان كردند. یکی از این مخالفان، نوروزی، عضو کمیسیون انرژی مجلس است که معتقد است: اتفاقاً لایحه پیشنهادی دولت در بخش مسکن برنامه کامل و جامعی دارد چرا که مقوله حمایت از تولید و تأمین مسکن به ویژه مسکن زوج‌های جوان و اقشار کم درآمد در آن لحاظ شده است.
وی با اشاره به ماده 149 این برنامه از قول دولت مبنی بر ساخت يك میلیون مسکن در قالب طرح مسکن مهر یاد می‌کند و می‌گوید: چنانچه مشاهده می كنید، حتی بحث الگوی مصرف ایرانی- اسلامی‌ زوج‌های جوان در پروژه‌های مسکن مهر اجرا می‌شود و همینطور بحث دخالت بخش خصوصی در این زمینه و ارائه تسهیلات بانکی با یک برنامه ریزی دقیق و کمک بلاعوض اجرايي شده است.
رضایی، عضو کمیسیون عمران مجلس نیز از دیگر مخالفان این موضوع است. وی می‌گوید: متأسفم از اینکه چنین اظهارنظری در این خصوص شده است چرا که یکی از موضوع هاي برجسته در این برنامه، در بخش طرح مسکن مهر بوده که فعاليت خوبي داشته و پیشرفت خوبی نیز داشته است.
این نماینده عمران مجلس با اشاره به طرح مسکن مهر در قالب شهرهای زیر 25 هزار نفر می‌گوید: همکاری پیمانکاران به خصوص انبوه‌سازان در این خصوص و کاهش شدید قیمت در بازار مسکن به دلیل طرح مسکن را نمی‌توان نادیده گرفت.
حال سؤال این است که با توجه به برجسته ترین راهکار دولت برای حذف معضلات بازار مسکن و پیشنهاد دولت در اجرای طرح مسکن مهر، چطور در این برنامه هیچ جایی برای مسکن مهر دیده نشده است؟! به هر حال این برنامه با لحاظ شدن نظرها و اصلاحات کارشناسان اقتصادی و نمایندگان مجلس دوباره راهی کمیسیون تلفیق شده تا بازنگری دوباره اي روي آن انجام شود. باید دید آیا پس از بررسی نهایی، مدیران دولتی از آن دفاع خواهند کرد؟






متن امنیتی


گزارش تخلف
بعدی