مسکن و شهرسازی

اخبار و سیاستهای ساخت و سازهای شهری ایران و جهان

آيا پرونده ساخت شهرك مسكوني در پارك ملي بسته خواهد شد ، درختان سرخه حصار هنوز نگرانند

مريم زنگنه
اظهارات اخير تمدن استاندار تهران درباره پرونده پيچيده شهرك زيتون و اراضي ملي سرخه حصار بار ديگر توجه همه را به وضعيت اين پارك ملي جلب كرد.

استاندار تهران با اعلام اينكه در دور سوم سفرهاي استاني رئيس جمهوري به استان تهران بر پيگيري زمينهاي جايگزين براي اعضاي تعاوني شهرك «زيتون» تأكيد شده است، گفت: اين زمينها در شهرهاي اطراف تهران پيش بيني شده است.
مرتضي تمدن در گفتگو با ايسنا، افزود: كارگروهي متشكل از معاون اول رئيس جمهوري و با حضور نمايندگان استانداري، سازمان منابع طبيعي، سازمان مسكن و شهرسازي و شهرداري تهران، تشكيل شده است تا موضوع مهم زمينهاي معوض را در كوتاه ترين زمان ممكن نهايي كنند.
وي با اعلام اينكه سه نقطه به عنوان زمينهاي معوض پيشنهاد شده است، يادآور شد: اين زمينها در خارج از تهران و شهرهاي اطراف پيش بيني شده است، اما سعي مي كنيم رضايت اعضاي اين تعاوني را تأمين كنيم.
تمدن در عين حال مكانهاي پيش بيني شده، براي زمين معوض شهرك «زيتون» را اعلام نكرد اما خاطرنشان كرد: نقطه نظرات اعضاي اين تعاوني و هر يك از دستگاه هاي حاضر در كميته پيگيري در تصميم گيري نهايي تأثير خواهد داشت.كميته اول پيگيري مشكلات اعضاي تعاوني شهرك «زيتون» در دور اول سفر استاني رئيس جمهوري تشكيل شد، اما تاكنون موفقيتي در حل اين مشكل نداشته است.

ماجرايي سي ساله

ماجراي شهرك سرخه حصار تقريباً 30 سال است كه جريان دارد و هر بار و در هر دولت تصميماتي براي آن گرفته مي شود، اما چيزي كه در تمام اين سالها به اثبات رسيده است، اين است كه زمينهاي سرخه حصار زيستگاه برخي پرندگان و حيوانات است و پارك ملي محسوب مي شود و ساخت و ساز در آن به هيچ وجه صورت نخواهد گرفت.
آنچه مسلم است، كساني كه در زمان دولت وقت از طريق تعاوني وزارت جهاد كشاورزي زمينهاي فوق را با قيمت نازل و در منطقه مرغوب و خوش آب و هواي تهران دريافت كرده اند و حالا بعد از 30 سال قيمت اين زمينها بيش از 300 برابر شده است، هرگز از اين زمينها دست نخواهند كشيد و با تحصن و دوندگي هاي 30 ساله هم خسته نخواهند شد. هر چند تا كنون ساخت و سازي در آن صورت نگرفته است. اما به هر حال تعاوني جهاد كشاورزي در آن زمان كه اين زمينها را تحويل مردم داده است، بايد پاسخگو باشد كه نيست.
در پي تحصن هاي طولاني مدت، اهالي شهرك سرخه حصار و كشاندن مساله به ديوان عالي اداري، سرانجام ديوان با پافشاري اعضا شهرداري را به صدور پروانه ساخت ملزم كرد كه البته شهرداري زير بار اين الزام نرفت.
يكي از اهالي شهرك زيتون و از كساني كه از ابتدا پيگير ماجرا بوده است مي گويد: در حالي كه پس از تحصن اهالي شهرك در بهمن ماه سال 87 ديوان عدالت اداري طي رأيي شهرداري تهران را به صدور پروانه ساخت و ساز در پارك ملي سرخه حصار ملزم كرده است، اداره كل حقوقي شهرداري تهران در حال بررسي نقاط ابهام رأي ديوان و اعتراض به آن است.
وجود رأي تازه ديوان عدالت اداري و صرف نظر از مشكلات حقوقي موجود در رأي، به نظر مي رسد مقامهاي مسؤول در شهرداري تهران با تأكيد بر كم كاري دولت در اين خصوص، شخصاً تمايلي به اينكه در اين پارك ملي ساخت و ساز انجام شود، ندارند. شهردار تهران، با اشاره به صحبتهايي كه با ساكنان اصلي شهرك زيتون داشته است، گفت: «حق با مردم است، زيرا دستگاه هاي دولتي سالهاي گذشته تخلف و بخشي از منابع طبيعي را براي ساخت خانه به آنها واگذار كرده اند و قرار شد زمينهاي معوضي با همان ارزش به آنها واگذار شود، اما در عين حال شهرداري تهران هيچ مجوزي براي ساخت و ساز در اين زمينه نخواهد داد.»
عليرضا جعفري، شهردار منطقه 13 نيز با اشاره به اينكه اهالي شهرك موسوم به زيتون هر روز با مراجعه به دفتر كار او پيگير مطالبات خود هستند، گفت: «از آنجا كه در رأي ديوان به «مقررات» اشاره شده است، اين تنها راهي است كه مي شود از آن براي جلوگيري از ساخت و ساز در شهرك زيتون استفاده كرد.»

پيشنهاد زمين معوض

اما پس از اين كشمكش ها به اهالي، پيشنهاد زمين معوض در منطقه ورد آورد داده شد كه هر كس تهران را بشناسد، متوجه اختلاف فاحش موقعيت منطقه ورد آورد و سرخه حصار مي شود و اهالي نيز اين پيشنهاد را نپذيرفتند. اهالي سرخه حصار در شهرك زيتون معتقدند: از همان ابتدا اين پيشنهاد وجود داشته كه اعضاي تعاوني مسكن زيتون با گرفتن زمين معوض در جاي ديگر به حل مشكل اين تعاوني كمك مي كند اما آنها هميشه در اين باره مقاومت كرده اند. در اين باره گفته مي شود كه هيچ وقت زمينهاي پيشنهاد شده به آنها مرغوبيت زمين سرخه حصار را نداشته است. مديراني كه اين زمينهاي معوض را پيشنهاد كرده اند نيز اين گونه استدلال مي كنند كه اولاً سرخه حصار مطلقاً مجوز مسكوني ندارد و قيمت آن بايد به صورت مرتع محاسبه شود و اعضاي اين تعاوني مالك قطعي اين اراضي نيستند و نبايد با برخوردي كاملاً مالكانه به موضوع نگاه كنند.

مس به جاي طلا

تفعلي، بازرس تعاوني شماره يك شهرك زيتون درخصوص آخرين وضعيت شهرك زيتون به خبرنگار ما مي گويد: تعاوني شهرك زيتون 4200 نفر عضو دارد و تاكنون 21 رأي به نفع ما بوده است، همچنين رأي ديوان عدالت اداري را نيز داريم.
وي مي افزايد: ديوان عدالت اداري رأي داده است كه شهرداري بايد به ما مجوز ساخت بدهد، اما شهرداري زيربار اين رأي نمي رود.
تفعلي درخصوص زمينهاي معوض و پيشنهاد شده به آنها مي گويد: هيچ مشكلي با اين مسأله نداريم، كارشناس بياورند زمينهاي ما را قيمت بگذارند و معادل قيمت زمين خودمان به ما زمين بدهند، ما موافق هستيم. ما نمي توانيم طلا بدهيم و به جاي آن مس بگيريم. مس به جاي طلا درست نيست.







متن امنیتی


گزارش تخلف
بعدی